Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak doprowadzic do zrastania gałęzi
Autor Wiadomość
agaszkrab
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-28, 14:28   jak doprowadzic do zrastania gałęzi

Chciałam skorzystać z doświadczenia innych, ponieważ sama nic o tym nie wiem, a dokładnie na necie też to nie jest opisane. Chodzi mi o to jak zrobić aby 2 gałęzie zrosły się ze sobą. Czy wystarczy po prostu mocno je ze sobą związać i po jakimś tam czasie będzie efekt czy też jak czytałam, trzeba zedrzeć trochę kory i tym gołym miejscem zetknąć obie gałęzie do siebie i owinąć czy jakoś to się w ogóle inaczej robi. Jak długo takie coś musi być owinięte?Wystarczy drut, taśma czy musi być rafia? Mam fikusa natasha i ma chude pieńki i gałązki i chciałam go w taki sposób pogrubić i uzyskać ciekawą formę:)
 
 
EnDiK 
Rafał Andrys


Pomógł: 24 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Sty 2008
Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
Wysłany: 2009-12-28, 14:46   

Można zrobić tak jak piszesz czyli zedrzeć kore i przycisnąć i cekać. Czyli szczepienie.

Roślina masy nabiera z wiekiem. Jest kilka "sztuczek", które powodują, że roślina "tyje" w jakimś miejscu. Np. opaska uciskowa powoduje powiększenie podstawy pnia. Raczej najłatwiejszy sposób na to aby roślinka przybrała masy jest posadzenie jej do gruntu lub do obszernego pojemnika na jakiś czas. Wtedy rozrastają się korzonki a co za tym idzie również pień i inne partie rośliny. Niektóre gatunki są poprostu z natury szczupłe. Jeśli Twoj fikus jest młody to jest oczywiste, że jest "szczupły". :roll:
 
 
 
slowikp 
Paweł Słowikowski

Pomógł: 28 razy
Wiek: 51
Dołączył: 06 Lip 2007
Skąd: Bońki k\Płońska
Wysłany: 2009-12-29, 06:49   

wpisz w wyszukiwarkę chyba "mumia", nie trzeba zdzierać kory, no i fikusa wsadzać do gruntu. Najlepsza jest rafia, bez drutu.
_________________
LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI
 
 
Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Pomógł: 115 razy
Wiek: 48
Dołączył: 01 Lip 2006
Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
Wysłany: 2009-12-29, 18:58   

Bardzo ogólnikowo , ale niemal wszystko się zgadza , uwarunkowania takie jak gatunek , wiek rośliny siła wzrostu , stanowisko , dodał bym jeszcze oświetlenie , wilgotność powietrza i nawożenie , z jednym się tylko nie zgodzę fikusa NIE SADZIMY DO GRUNTU , a przynajmniej nie w naszym klimacie , poza tym jest kilka odmian beniamina które średnio nadają się na bonsai z powodu koloru liści , czy ich wielkości , lub pokroju naturalnego rośliny . Najlepszym na bonsai do mieszkań jest F. Beniamin ( Natasha) :roll: :-) ;-)
_________________
Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/
 
 
Herpestes 


Pomógł: 12 razy
Wiek: 41
Dołączył: 20 Mar 2008
Skąd: Stare Juchy
Wysłany: 2009-12-29, 20:18   

I F.Retusa,z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że ta odmiana znosi baaardzo wiele :roll: ;-)
 
 
EnDiK 
Rafał Andrys


Pomógł: 24 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Sty 2008
Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
Wysłany: 2009-12-29, 21:16   

ej no czemu pomyśleliście, że fikusa do gruntu? :-| napisałem to ogółem. Fikusa jak już to do większej doniczki. Przecież każdy wie, że fikus nie jest z naszej strefy klimatycznej i nieznosi mrozów. Również polecam Natashe. :roll:
 
 
 
agaszkrab
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-01, 21:57   

ok, to owinęłam rafią mojego fikusika. Tylko pytanie jak długo ma ja mieć na sobie, żebym czasem za wcześnie nie zdjęłą. Po jakim czasie mozna zdjąć rafię?
 
 
SirDejw 
Dawid Markiewicz


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 24 Mar 2009
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2010-01-04, 16:16   

To wszystko zależy od odmiany fikusa i wielu innych czynników. Po prostu sprawdz jak bedzie wyglądać sytuacja odwijając rafię np. za pół roku
_________________
http://dawidmarkiewicz.blogspot.com/
 
 
Ripdem 
Ripdem

Wiek: 22
Dołączył: 12 Mar 2016
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-03-12, 17:18   

Witam, dołączam się do pytania, czy wystarczy od razu kupioną rafią związać 2 pnie ? Słyszałem że jak się dobrze rafię namoczy to starczy nawet na rok i czy mam mocno związać, i czy jak zrosną się to czy wystarczy i nie będzie potrzebna już moja pomoc ?
Ostatnio zmieniony przez MaciekMM 2016-03-13, 12:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mirek Drabent 


Pomógł: 16 razy
Wiek: 59
Dołączył: 02 Maj 2010
Skąd: Głogów
Wysłany: 2016-03-12, 22:18   

Czasem czynność trzeba powtórzyć, nawet kilka razy, np. co 6-mc.
_________________
Pozdrawiam!
 
 
MaciekMM 
Administrator


Pomógł: 38 razy
Wiek: 46
Dołączył: 14 Kwi 2012
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-03-13, 12:26   

Ripdem Witamy. Możesz założyć swój własny temat i pokazać swój materiał.
Wracając do Twoich pytań.
Ripdem napisał/a:
to czy wystarczy

Wystarczy.
Ripdem napisał/a:
i nie będzie potrzebna już moja pomoc ?

Pomóc roślinie możesz zapewniając jej optymalne warunki do wzrostu - podlewanie, nawożenie i światło.
_________________
Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group